FOSFORINHOHTOINEN LURJUS


FOSFORINHOHTOINEN LURJUS
on monodraama, joka pohjautuu näyttelijä Eero Kilven (1882-1954) elämäkertaan. Kirjailija Volter Kilven pikkuveli näytteli Kansallisteatterissa 40 vuotta, enimmäkseen pieniä tai hyvin pieniä rooleja. Muutamia huippuhetkiä osui kohdalle luonnerooleissa, mm. Nummisuutarien Sakerina tai Loppiaisaaton Malvoliona.

Juha Hurmeen oivaltava, koskettava ja humoristinen teksti ja Juha-Pekka Mikkolan vahvanherkkä läsnäolo kannattelevat tarinaa sivuroolien hiljaisesta puurtajasta. Esitys laajentuu kertomaan yleismaailmallisesti tämänkin päivän työelämästä, pienen ihmisen näkökulmasta.

Yleisön ja kriitikkojen rakastama FOSFORINHOHTOINEN LURJUS sai ensi-iltansa 2009,  kutsuttiin Tampereen Teatterikesään 2010 ja on sittemmin vieraillut useissa teattereissa ja festivaaleilla ympäri Suomen.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Juha Hurme (s. 1959) on maamme omaperäisimpiä ja seuratuimpia teatterintekijöitä, joka ohjannut klassikoita ja uusia tekstejä useimpiin suomalaisiin teattereihin. Hän on Nälkäteatterin ja Yövieraat-teatterin perustaja, toiminut teatterinjohtajana sekä julkaissut kolme romaania (Volvo Amazon, Puupää, Hullu).

Näyttelijä Juha-Pekka Mikkola (s. 1975) on tuttu monilta lavoilta (mm. Kekkonen, 1827 Infernal Musical) sekä kameran edestä (mm. Toisen kanssa, Helsingin herra, Salatut elämät, 21 tapaa pilata avioliitto). Tänä syksynä hän esiintyy uudessa tv-sarjassa Syke. Lurjus on Hurmeen ja Mikkolan kuudes yhteistyöproduktio.

Lavalla nähdään myös Sidi Lahdenperä ja Juha Hurme / Heikki Herva / Mika Piispa.

Esityksen on tuottanut Nälkäteatteri. Vuosien 2013-2014 kiertue juhlistaa samalla Suomen Näyttelijäliiton 100-vuotista taivalta kiertäen 15 kaupunginteatterissa.

"Fosforinhohtoinen lurjus vie näytelmänä aivan tragikomedian ytimeen... Juha-Pekka Mikkolan huikaisevan intensiteetin roolityö... Mitaltaan pieni, mutta sisällöltään suuri näytelmä…"

- Rolf Bamberg, Uutispäivä Demari

"Pienimuotoinen helmi... Kouriintuntuvan koskettava..." - Teatteri-lehti

"Juha Hurmeen tekstiin kaivetut yksityiskohdat riemastuttavat." - Maria Säkö, Helsingin Sanomat

"Karun kolkko roolityö koskettaa." - Maarit Saarelainen, Aamulehti

”Näyttelijä puhaltaa Eero Kilpeen hengen ja antaa tälle arvokkuuden…tuo monikerroksisen viestinsä esiin viihteellisessä ja helposti ymmärrettävässä muodossa, mutta katsojaa vähääkään aliarvioimatta.”- Mikko I. Elo, Satakunnan Kansa

"Jos joskus voi käyttää sellaista ilmaisua kuin sydämeenkäypä, niin tästä esityksestä voi... Mikkola esittää kollegaansa suurella rakkaudella, viisaasti, hauskasti ja herkästi... Yleisö höröttää naurusta Kilven vääntäytyessä pikkuroolista toiseen... Menkää katsomaan, te keillä siihen tulee tilaisuus!"

- Tuula Viitaniemi / Penkkitaiteilija, YLE.fi

Näytelmän kesto n. 50 min.  Esityksen jälkeen on mahdollista järjestää keskustelutilaisuus esityksen teemoista ja näyttelijyydestä.
Lavan minimikoko 4 x 4 m, lavastus minimaalinen. Esitys hyödyntää kulloisenkin esityspaikan omaa valokalustoa. Työryhmän koko 3 henkilöä (+ oma teknikko, jos tarvitaan)
Yhteydenotot ja keikkatiedustelut juhapekkamikkola@gmail.com


Kiertueblogi (toukokuu - marraskuu 2013) 
contact: juhapekkamikkola@gmail.com Web design by Gekko Digital